Vinster och vinstutdelningar i bolaget

Äntligen! Ditt företag har gått med vinst! Du kan redan känna sanden mellan tårna och höra vågornas brus. Du ska precis boka din resa när du kommer på något? Hur får du egentligen använda den där vinsten? Idag går din redovisningsbyrå i Stockholm igenom allt du behöver veta när det kommer till vinsterna i företaget!

 

Hur får vinsten användas?

 

Om ditt företag har gått med vinst har du några olika alternativ. Du kan antingen låta pengarna sitta kvar på företaget och använda dem senare för just företaget.

 

Om det inte känns särskilt lockande kan du alltid ta ut pengarna som blir över efter att löner och liknande har betalats. Skatteverket har en rättslig vägledning för dig som vill ta ut vinster från bolaget. Det finns alltså gränser på hur mycket vinst du får ta ut och när det kan tas ut. Som kund hos BQ Redovisning får du all hjälp du behöver vid dessa frågor.

 

Pengarna blir inte dina innan dem sitter på ditt konto. Innan dess är det företagets pengar. Det är viktigt att du som företagare skiljer på bolagets tillgångar och dina egna, även om det handlar om mindre bolag eller enskilda firmor. Sedan är det också vissa andra saker som du måste tänka på.

 

Affärsresor

När vi pratar om vinster kan det vara värt att snabbt röra vid affärsresor och vilken roll det har i ett företag. Det finns flera studier som visar på att affärsresor är en bra investering som ger avkastning i form av det kommer innebära företagstillväxt.

 

Trots att det innebär ökade utgifter kan man dra av på dessa kostnader och det innebär samtidigt att företaget kan fortsätta växa och därmed bör inte företagare betrakta affärsresor som en typ av avgift eller kostnad som man ska skära ner på.

 

Lön eller utdelning:

När du vill få ut pengarna som sitter på ditt företag kan du välja att ta ut dem som din egen lön eller som en utdelning. Om du vill få så mycket pengar som möjligt är antagligen en kombination av lön och utdelning det bästa.

 

Det beror på de skatteregler vi har här i Sverige. Det första man ska tänka på är att det finns ett gränsbelopp för utdelningar. Om du håller dig under detta gränsbelopp kommer du betala mycket mindre skatt på din utdelning än om du hade tagit ut den som lön.

 

Håller du dig inte under gränsbeloppet kommer du få betala ungefär lika mycket skatt som om du tog ut lön. Därför tycker många att det är onödigt med lön.

 

Dock så är det en sak som detta inte berättar. Lön har nämligen ett antal fördelar som utdelning inte har:

 

  • Lön är pensionsgrundande
  • Lön är sjukpenninggrundande
  • Lönen kan påverka ditt gränsbelopp

 

Dessa fördelar har inte utdelning och det är därför man också borde ta ut lön. Om du inte bryr dig om pension eller sjukpenning borde du åtminstone bry dig om att höja gränsbeloppet.

 

Detta kan lön hjälpa dig att göra. Det är därför en hel del människor med egna företag väljer att ta ut lön och utdelningar. Det är helt enkelt det smartaste sättet att göra det på.

 

Sammanfattning

 

Vi är en redovisningsbyrå som lägger stor vikt vid att vara ett bollplank för våra kunder. Som kund hos vår bokföringsbyrå får du alltid de råd du behöver när det kommer till hur du ställer dig till vinsterna i bolaget. Om ditt företag går med vinst så är det bra. Du kan göra vad du vill med pengarna men bara för att företaget går med vinst får du inte in dem på ditt konto. Du måste först ta ut dem. Detta kan göras via lön eller utdelning. Båda dessa sätt har sina för och nackdelar men en kombination av dem brukar vara det bästa sättet att ta ut pengarna på. Kontakta oss om du har frågor eller funderingar!Lämna ett svar


    Prenumerera på nyheter      Bifoga ditt CV