Alternativkostnad

Alternativkostnad

Alternativkostnad är ett ekonomiskt begrepp som beskriver vad man förlorar när man väljer att använda en resurs på ett sätt, istället för ett annat sätt att använda resursen. Det kan handla om både tid och pengar. Vad man väljer att avstå ifrån kallas alternativkostnad.

De flesta av oss gör val hela tiden. Vi väljer vad vi ska äta till middag, vad vi ska ha på oss, hur vi ska spendera vår fritid, vilken utbildning vi ska ta, och så vidare. Varje gång vi gör ett val avstår vi också från någonting annat. Om vi bestämmer oss för att äta pizza till middag avstår vi från att äta något annat, som en sallad eller en pasta. Alternativkostnaden är vad vi förlorar på att inte välja något annat.

Ett annat exempel är om vi bestämmer oss för att gå på bio istället för att träna på gymmet. Alternativkostnaden för att gå på bio är att vi förlorar den tid som vi skulle ha spenderat på gymmet. Vi kan också tänka på alternativkostnaden när vi väljer mellan olika investeringar. Om vi väljer att investera våra pengar i ett visst företag förlorar vi möjligheten att investera pengarna i ett annat företag.

Att tänka på alternativkostnaden är viktigt eftersom det hjälper oss att fatta bättre ekonomiska beslut. När vi förstår vad vi förlorar genom att välja något framför något annat kan vi göra mer informerade val. Vi kan också använda alternativkostnaden för att utvärdera om en investering är värd att göra eller inte.

Listan nedan ger exempel på när vi kan använda alternativkostnaden för att fatta bättre beslut:

1. Att välja mellan olika jobberbjudanden – vilket jobb ger högre lön och förmåner, men också innebär längre resväg och mindre tid med familjen?

2. Att välja mellan att köpa eller hyra en lägenhet – är det bättre att köpa en lägenhet och ha högre månadskostnader, men också investera i en fastighet? Eller hyra en lägenhet och ha lägre kostnader, men mindre kontroll över sin boendesituation?

3. Att välja mellan olika utbildningar – vilken utbildning ger högre lön och karriärmöjligheter, men också högre studiekostnader och längre studietid?

Genom att förstå alternativkostnaden kan vi ta mer informerade beslut om hur vi vill använda våra resurser. Vi kan också utvärdera vilka investeringar som är bäst för oss och vår ekonomiska framtid.
    Prenumerera på nyheter      Bifoga ditt CV