Investmentbolag

Investmentbolag

Investmentbolag är en typ av företag som investerar i andra företag. Dessa företag kallas för portföljbolag. Syftet är att spara kapital och öka värdet på portföljbolagen i syfte att öka värdet för aktieägarna. I Sverige är investmentbolag en vanlig företagsform och många känner till bolagen Investor och Industrivärden.

Fördelar med investmentbolag

En av fördelarna med investmentbolag är att det ger investeraren möjlighet till diversifiering. Genom att investera i många olika företag minskar man risken att en enskild investering går dåligt. En annan fördel är att det är lättare att köpa och sälja aktier i en investmentbolag än i enskilda bolag, eftersom det handlar om färre aktier.

Investmentbolag i Sverige

Investmentbolag är vanliga i Sverige och det finns ett stort antal börsnoterade bolag som är investmentbolag. Investor och Industrivärden är de två mest kända investmentbolagen i Sverige. Båda bolagen har funnits i över 100 år och har en lång historia av att göra bra investeringar.

Investmentbolag och CSR (Corporate Social Responsibility)

En av kritikerna mot investmentbolag är att de inte tar CSR på allvar. Medan vinstmaximering är viktigt för investmentbolag är det också viktigt att ta ansvar för miljön och samhället i övrigt. Flera investmentbolag har de senaste åren tagit steg för att bli mer hållbara och ansvarstagande. För investeraren är det viktigt att ta hänsyn till detta vid investeringsbeslut.

Så investerar du i investmentbolag

Att investera i investmentbolag är relativt enkelt. Först och främst måste du skapa ett konto hos en mäklare som erbjuder handel med aktier på börsen. Därefter kan du köpa aktier i valfritt investmentbolag. Vissa investmentbolag är dock inte börsnoterade vilket gör det svårare för en vanlig investerare att köpa aktier.

Sammanfattning

Investmentbolag är en vanlig företagsform i Sverige som möjliggör för investeraren att diversifiera och minska riskerna med enskilda investeringar. Flera investmentbolag har arbetat för att bli hållbara och ansvarstagande vilket är en viktig faktor att ta hänsyn till vid investeringsbeslut. Att investera i investmentbolag är relativt enkelt men det är viktigt att först läsa på om företaget och dess portföljbolag.
    Prenumerera på nyheter      Bifoga ditt CV