Kreditfaktura

Kreditfaktura – Vad är det och vad behöver du veta om den?

En kreditfaktura är en faktura som är justerad för att täcka en tidigare faktura som har skickats ut och betalats. Det kan hända att du behöver ge dina kunder kredit, till exempel när en vara returnerats eller när en faktura är felaktig. En kreditfaktura möjliggör för dig att återbetala dina kunder, eller justera tidigare fakturor.

Vad innehåller en kreditfaktura?

En kreditfaktura ska innehålla följande uppgifter:

 • Kreditfakturans datum
 • En unik fakturanummer
 • Kundernas uppgifter, inklusive namn, adress och telefonnummer
 • Dina uppgifter, inklusive företagsnamn, adress och telefonnummer
 • Kreditbelopp och momsbelopp
 • Anledningen till kreditfakturan (till exempel felaktig faktura eller returnerad vara)

Vad är skillnaden mellan en kreditfaktura och en vanlig faktura?

Skillnaden mellan en kreditfaktura och en vanlig faktura är att en kreditfaktura justerar en tidigare faktura. En kreditfaktura fungerar som en negativ faktura, eftersom den återbetalar kundernas belopp istället för att ta emot betalning. Detta innebär att du inte behöver betala moms på kreditfakturan.

En annan viktig skillnad är att en faktura utfärdas när du skickar en produkt eller en tjänst och väntar på betalning, medan en kreditfaktura utfärdas för att justera en tidigare faktura som har skickats ut.

Vilken inverkan har kreditfakturan på bokföringen?

Kreditfakturan påverkar bokföringen på samma sätt som en vanlig faktura. Du måste bokföra kreditfakturan i ditt bokföringssystem och redovisa momsbeloppet. Den beräknade momsen för kreditfakturan dras av från den totala momsbeloppet för perioden. Detta innebär att kreditfakturor påverkar momsdeklarationen.

Sammanfattning

En kreditfaktura används för att justera en tidigare faktura och återbetala kundens belopp, eller för att korrigera fakturauppgifter. Kreditfakturan innehåller samma information som en vanlig faktura, med undantag för momsbeloppet. Kreditfakturan påverkar också bokföringen på samma sätt som en vanlig faktura. Det är viktigt att ha rätt information och uppgifter på kreditfakturan för att undvika missförstånd eller felaktigheter i bokföringen.
  Prenumerera på nyheter   Bifoga ditt CV