Momsregistreringsnummer

Momsregistreringsnummer

Om du driver en verksamhet som är momspliktig måste du ansöka om ett momsregistreringsnummer. Detta nummer används för att identifiera ditt företag gentemot Skatteverket och andra myndigheter.

Vad är moms?

Moms är en skatt på varor och tjänster som säljs inom EU. I Sverige är momssatsen olika beroende på vad som säljs och vilken procentsats som är aktuell. En viktig anledning till att moms finns är för att finansiera statens verksamhet.

Vem behöver ett momsregistreringsnummer?

Om din verksamhet omsätter mer än 30 000 kronor per år måste du registrera dig för moms. Detta gäller oavsett om du säljer varor eller tjänster. Undantag finns för vissa verksamheter, exempelvis ideella föreningar.

Hur ansöker man om momsregistreringsnummer?

Du ansöker om momsregistreringsnummer hos Skatteverket. Det är gratis att ansöka om detta nummer och du kan enkelt göra det via deras hemsida. För att ansökan ska godkännas behöver du ange vilken typ av verksamhet du driver, vilken momssats som är aktuell samt din företagsadress.

Vad ska man göra med momsregistreringsnumret?

När du har fått ditt momsregistreringsnummer är det viktigt att du använder det i all kommunikation med Skatteverket och andra myndigheter. Detta inkluderar också fakturor och webbsidor. Om du inte använder ditt momsregistreringsnummer korrekt kan du riskera att få en sanktionsavgift.

Sammanfattning

Att ansöka om momsregistreringsnummer är obligatoriskt för företag som driver momspliktig verksamhet. Detta nummer används för att identifiera företaget gentemot Skatteverket och andra myndigheter. Ansökan görs enkelt via Skatteverkets hemsida och när du har fått ditt momsregistreringsnummer är det viktigt att du använder det korrekt i all kommunikation.
    Prenumerera på nyheter      Bifoga ditt CV