SWIFT-kod

SWIFT-kod – vad är det och vad används det till?

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) är en internationell organisation som driver nätverket för banköverföringar mellan olika länder. SWIFT-koden används för att identifiera banken som ska ta emot eller skicka överföringar. Det är en unik kod som består av 8 eller 11 tecken och kan läsas som en internationell adress för en bank.

Hur säkerställer SWIFT nätverkets säkerhet?

SWIFT har ett högt säkerhetskrav för att skydda transaktionerna som sker genom nätverket. Bankerna som ska ansluta till nätverket måste följa SWIFT:s regler och krav för att bli godkända. SWIFT har även utvecklat flera olika säkerhetsåtgärder som skyddar mot bedrägerier och cyberattacker.

Vad är skillnaden mellan en SWIFT-kod och en IBAN-kod?

En IBAN (International Bank Account Number) kod används för att identifiera en specifik bank och ett bankkonto som tillhör en individ eller ett företag. Den består av upp till 34 tecken och används för inrikes och internationella banktransaktioner. En SWIFT-kod, å andra sidan, identifierar endast banken och dess plats. De används tillsammans för att säkerställa att pengar skickas till rätt mottagare.

Kan SWIFT-koden användas för att göra en internationell banköverföring?

Nej, SWIFT-koden används bara för att identifiera banken som ska hantera överföringen. För att göra en internationell banköverföring behöver du IBAN-numret och andra bankuppgifter som tillhör mottagaren. Banken där du har ditt konto kan hjälpa dig att få de korrekta uppgifterna.

Vad händer om jag anger fel SWIFT-kod?

Om du anger felaktig SWIFT-kod kommer banken att returnera pengarna till din bank, vilket kan orsaka förseningar och extra kostnader. Det är viktigt att dubbelkolla koderna innan du genomför en överföring för att undvika sådana problem.

Slutsats

SWIFT-koden är en viktig del av internationella banköverföringar och hjälper till att säkerställa att pengar skickas till rätt mottagare. Genom att använda SWIFT-nätverket kan bankerna säkerställa snabba, effektiva och säkra transaktioner mellan olika länder.
    Prenumerera på nyheter      Bifoga ditt CV