Vad man bör tänka på när man ska köpa ett företag

tips för dig som funderar på att köpa ett företag

Vad man bör tänka på när man ska köpa ett företag

För dig som överväger ett köp av en verksamhet, finns det flertalet faktorer att hålla i åtanke. Med lite planering och ett smart tillvägagångssätt, finns det saker som du kan göra för att försäkra dig om att valet är det rätta för dig.

 

Vad innebär ett köp av en verksamhet?

Att köpa ett redan existerande företag är ofta precis vad det låter som. Du tar över tyglarna på ett redan etablerat företag och styr det på det sätt du vill. Emellertid vill du vara säker på att du förstår den finansiella innebörden (kommer de nuvarande ägarna behålla en andel?) och de potentiella nedgångarna. Du måste också förstå att det inte var “ditt” vid start och avgöra om det är viktigt för dig.

 

Förkovra dig alltid i bolagets historia

Du vill vara säker på och förstå företagets hela historia, finansiellt eller i övrigt. Ha kunskap om hur länge det varit verksamt och om det befunnit sig på andra platser. Har det tidigare haft en annan affärsmodell? Varför förändrades den modellen? Vad har fungerat för företaget och vad har visat sig vara ineffektivt? Hur många anställda har det haft och varför är den siffran annorlunda nu?

 

Förstå ekonomin av företaget du planerar att köpa

Självfallet är alla företagsköp centrerade kring ekonomin. Du bör få en djup förståelse av alla dess certifierade finanser, inklusive skatteåterbäringar, finansieringsanalyser, balansräkningar, samt kundfordringar och leverantörsskulder. Du bör också ta en titt på lönespecifikationer och personalakter. Du behöver därtill granska alla större kontrakt, inklusive de med kunder, leverantörer och de angående hyreskontrakt för fastighet och utrustning. Slutligen, är det viktigt att du förstår om företaget har varit i rättegång, antingen som målsägande eller som åtalad – och utfallet av de fallen.

 

Bedöm kundbasen och kundprospekterna

Du behöver en tydlig förståelse för den nuvarande kundbasen. Vilka är de största kunderna, och vilken procentandel av de totala intäkterna står de för? Är kundbasen diversifierad, för att kunna klara av om en stor aktör skulle lämna basen? Vilken relation har företaget med sina kunder, och kommer de nuvarande ägarna hjälpa till med att underlätta övergången till dig om du väljer att köpa företaget? Att förstå nyanserna hos kundrelationerna ger dig en tydlig uppfattning om var pengarna kommer ifrån, och hur väsentliga dina toppkunder är för slutresultatet.

 

Varför är bolaget till salu?

Försäkra dig om att historian är logisk angående varför de nuvarande ägarna säljer företaget. Du kan behöva göra lite undersökningar, prata med några leverantörer och kunder, eller lita på din magkänsla för att vara säker på att historian du fått berättad för dig är helt och hållet sanningsenlig. Att förstå varför någon säljer är viktigt.

 

Att veta företagets prisklass är viktigt, men du kommer också att behöva kapital för driftkostnader och för att betala lön till dig själv. Är den existerande inkomstkällan tillräcklig för att försörja dina professionella och personliga behov? Om inte, kan du ta traditionella lån från långivare, använda besparingar eller kreditkort, eller förlita dig på investerare för att hjälpa dig komma dit du behöver vara?

 

Vi på BQ Redovisning hoppas att denna artikel gett dig lite mer kött på benen om du funderat på att köpa ett företag. Du kan alltid kontakta oss för mer information!